20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Výživová poradna › Amaretti sardi - sardské mandlové pečivo

Název Množství a jednotka
mandle loupané 300 g
moučkový cukr 200 g
bílek 3 ks
citronová kůra z 1/2 citronu
cukr krupice
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: sardská
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Amaretti sardi - sardské mandlové sušenky - najdete ve všech oblastech Sardinie. Je to typické pečivo na tomto nádherném ostrově, které se podává ve sváteční dny při obědě nebo večeři zároveň se skleničkou vína.



Postup
Oloupané mandle, polovinu cukru a kůru z půlky očištěného menšího citrónu rozemeleme na jemný prášek. Bílky se špetkou soli ušleháme do polotuha, přidáme druhou polovinu cukru a společně ušleháme do lesklé, krémovité konzistence. Přidáme pomleté mandle s citrónovou kůrou, promícháme nejprve vařečkou a pak rukou vypracujeme hladké těsto. Do misky si dáme studenou vodu, ve které si budeme namáčet ruce, jinak by se nám těsto lepilo. Z hmoty tvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu, každou kuličku obalíme v krupicovém cukru a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Do každé kuličky zapíchneme loupanou mandli nebo kousek kandované třešně. Před pečením necháme sušenky na plechu odpočinout alespoň dvě hodiny. Pečeme v mírné troubě cca při teplotě 130°- 150° asi 30 minut dozlatova.

Tip:
Sardské mandlové sušenky se v různých oblastech Sardinie mohou mírně lišit - v originálních starých receptech se dává zhruba třetina množství mandlí hořkých a nepřidává se citrónová kůra.
Viděla jsem i postup, kdy se bílky nešlehaly, do mísy se nasypaly mleté mandle s cukrem a citrónovou kůrou, přidaly se neušlehané bílky a rukou se zpracovalo těsto.
Popraskání u pečiva je žádoucí :-).





 


RECEPTY

Vajíčková pomazánka

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Smícháme s... zobrazit recept

RECEPTY

Bylinková marináda

Postup: Do mísy, ve které budeme nakládat maso, nalijeme olej - podle množství... zobrazit recept

RECEPTY

Pikantní marináda na gril

Postup: Do mísy nalijeme olej podle potřeby, obvykle tak cca 150 ml. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Tagliatelle s treskou v citronové omáčce

Postup: Zmrazenou tresku necháme nejprve povolit. Tagliatelle uvaříme v osolené vodě -... zobrazit recept

RECEPTY

Knedlíky s mrkví

Postup: Surovinymrkev - cca 40 dkgmáslo - slabý plátečekmléko - cca 1/2 litrucukr - 3-4... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Skořice

Voňavá skořice je výborným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání... zobrazit článek

RESTAURACE

HACIENDA La Bodega Steak house

Vážení a milí hosté,již v roce 2004 jsme pro Vás otevřeli autentickou...